Hoppa till innehåll

Dogecoin kurs

Dogecoin eller DOGE är en peer-to-peer open-source kryptovaluta. Den räknas som en så kallad altcoin och en nästan sarkastisk meme-kryptovaluta. Den lanserades i december 2013 och har en välkänd logga av en japansk Shiba Inu-hund.

Medan den skapades kanske mest som ett skämt så finns det viss merit hos Dogecoins blockchain. Den underliggande teknologin kommer från Litecoin och några egenskaper som är värda att lägga märke till är att denna kryptovaluta använder sig av en skriptalgoritm, har ett lågt pris och ett obegränsat utbud.

dessa dagar.  Bitcoin, Ethereum och Dogecoin väcker allt fler investerares intresse. Hur kommer man igång att köpa och sälja krypto? Vi guidar dig till kryptovärlden!

DOGE

Dogecoins bakgrund

Dogecoin tog sin början som något av ett skämt, men lyckades trots det dra på sig en hel del trogna följare sedan sin lansering. Så sent som under sena 2017 så hade även Dogecoin svepts med i kryptovalutornas bubbla som drev upp priset på många av dessa kryptovalutor ganska ordentligt. Efter att bubblan slutligen sprack i 2018 så förlorade Dogecoin ganska mycket av sitt värde, men det behöll en stark skara följare som fortsatte att använda den för trading och för att lämna drick åt olika användare och innehåll på bland annat Twitter och Reddit.

Användare kan både köpa och sälja sina Dogecoin hos en börs riktad mot digitala valutor och kryptovalutor. De kan också välja om de vill förvara sina Dogecoins i samma börs eller om de vill förvara dem i en speciell Dogecoin-plånbok.

Dogecoin tar sin början

Jackson Palmer som jobbade som en produktmanager hos Adobe Inc. i Sydney, Australien, skapade Dogecoin som ett sätt att driva med den dåvarande hypen runt kryptovalutor. Många har beskrivit Palmer som en slags skeptisk-analytisk observant av denna nya teknologi och hans första tweets om denna nya kryptovaluta var menade lite som ett skämt. Men efter att han hade fått en hel del positiv feedback på sociala medier så beslutade han ändå att köpa domänen dogecoin.com.

Under samma period så kände Billy Markus, en softwaredesigner hos IBM i Portland, Oregon, att han ville skapa sin egen digitala valuta. Dock hade han problem med att göra reklam för sina idéer när han upptäckte intresset för Dogecoin. Så Markus beslutade sig för att höra av sig till Palmer för att be om tillåtelse att skapa mjukvaran bakom en riktig Dogecoin.

Han baserade Dogecoins kod på Luckycoin som själv kom från Litecoin och använde sig av ett slumpmässigt belöningssystem för blockmining. Detta ändrades senare till ett statiskt belöningssystem i mars 2014. Dogecoin använder sig även av Litecoins skriptteknologi och är en så kallad ”Proof of Work” eller PoW-coin. En PoW är basen hos många kryptovalutor, inklusive bland annat Bitcoin och Ethereum, som bidrar till en mer säker, decentraliserad konsensus.

Palmer och Markus lanserade slutligen sin Dogecoin den 6e december 2013 och bara två veckor senare den 19e december så sköt Dogecoins värde i höjden med hela 300%. Man vet inte säkert varför, men många spekulerar att det har att göra med att Kina förbjöd banker från att investera i kryptovalutor under den tiden.

Dogecoin fortsätter att växa

Dogecoin valde att marknadsföra sig själv som en kul version av Bitcoin med sin Shiba Inu (en japansk hundras) som logga. Dogecoins lite mer tillbakadragna och mindre seriösa ton och presentation passade det växande communityt runt kryptovalutor. Dess skripteknologi och obegränsade tillgång fungerade som ett argument för en snabbare, mer anpassningsbar och konsumentvänlig version av Bitcoin.

Dogecoin är ett så kallat inflatoriskt coin medan kryptovalutor så som Bitcoin är deflationära eftersom det finns en gräns för hur många coins som kommer att skapas. Vart fjärde år så halveras antalet Bitcoins som genereras genom miningbelöningar vilket i sin tur innebär att dess inflationskurs även den halveras på samma gång. Detta fortsätter ända tills samtliga Bitcoins (21 miljoner) har genererats.

Förutom att vara något av en meme-coin så är Dogecoin och kanske framförallt dess följare också kända för att utföra olika fundraisers och skänka pengar till välgörenhet. Några exempel på dessa är när de i januari 2014 donerade 27 miljoner Dogecoins till ett värde av cirka 35000 dollar till den jamaikanska teamet i bob så att de kunde åka och delta i Vinter-OS i Sochi. I mars samma år så donerade samma community ytterligare Dogecoin till ett värde av 11000 dollar till att bygga en brunn i Kenya. Man donerade också ytterligare Dogecoin till ett värde av 55000 dollar för att sponsra NASCAR-föraren Josh Wise.

Faktum är att själva ”DOGE” är en förkortning av ”Do only good everyday” eller ”gör bara gott varje dag”, vilket är något av ett motto bland Dogecoins följare.

Dogecoin stöter på kontroverser

Medan communityt runt Dogecoin som sagt lägger ett stort fokus på välgörenhet så betyder det tyvärr inte att det är fritt från kontroverser och skandaler. Dogecoins skämtsamma image började tappa sin genomslagningskraft runt 2015 då kryptovalutorna började tas på allt större allvar. Det kanske första tecknet på att allt inte riktigt stod rätt till var när Jackson Palmer bestämde sig för att överge communityt motiverat genom att en giftig aura hade börjat omringa både Dogecoin och pengarna som det genererade.

En medlem som bidrog till denna giftighet var ”Alex Green” vars riktiga namn var Ryan Kennedy. Han var en brittisk medborgare som skapade Dogecoins egen börs vid namn Moolah. Alex Green var känd inom Dogecoins community som någon som var glad i att lämna dricks och som tydligen av misstag hade råkat lämna en dricks på 15000 dollar istället för 1500 dollar till insamlingen för NASCAR.

Greens börs lyckades övertyga medlemmar inom communityt att donera stora summor pengar för att hjälpa skapa denna börs. Dock visade det sig senare att han hade använt samtliga donationer till att köpa Bitcoins till ett värde av 1,5 miljoner dollar, vilket i sin tur bidrog till en extravagant livsstil. Han dömdes senare för flera våldtäkter till 11 års fängelse i 2016.

Dogecoin under och efter kryptobubblan

Precis som många andra kryptovalutor så drogs även Dogecoin med i kryptobubblan som nådde sin peak i slutet av 2017. Som ett resultat av detta så sköt dess värde i höjden bara för att sen falla platt som en pannkaka tillsammans med resten av kryptovalutorna efter att bubblan sprack i 2018.

Under sommaren 2019 så lyckades Dogecoin få ytterligare en knuff uppåt i värde tillsammans med resten av kryptomarknaden. Dogecoin-entusiaster var glada att se Dogecoin listas på Binance, tillsammans med olika kryptiska tweets from Elon Musk från Tesla som verkade lovorda Dogecoin.

Dogecoin kliver in i 2020-talet

Dogecoin drivs av voluntärer vilket innebär att man inte har lagt något större fokus på just dess infrastruktur under åren. En anledning till att Dogecoin fortsätter att vara en del på marknaden är just dess aktiva community av miners.

Även Elon Musk har varit en öppen supporter av Dogecoin vilket har hjälpt att driva dess popularitet. Under 2021 så skrev han i ett tweet att han jobbar tillsammans med Dogecoins utvecklare för att förbättra dess effektivitet hos transaktionerna. Tidigare samma år så lade han också upp en poll på sociala medier där han frågade om Tesla borde börja acceptera Dogecoin som betalningsmetod eller inte.

I oktober samma år så tillkännagav biografkedjan AMC Entertainment Holdings Inc att man skulle börja acceptera Dogecoin som betalningsmetod av digitala gåvokort vid årets slut vilket gav kryptovalutan ytterligare ett användningsområde.

Vid den 8e oktober så låg Dogecoins marknadsvärde på 10e plats med ett marknadskapital på 31,9 biljoner dollar. Detta är avsevärt mycket högre än året innan då det låg på 48e plats med ett marknadsvärde på 339 miljoner dollar.

Hur kan jag köpa Dogecoin?

Dogecoin kan du köpa på de flesta andra börser för kryptovalutor. Några av de mest populära som erbjuder just Dogecoin är bland andra Coinbase, Binance och Kraken. Även den traditionella börsmäklaren RobinHood stödjer köp och sälj av Dogecoin.

Vart kan jag spendera mina Dogecoin?

Du kan spendera dina Dogecoin vart som helst där man accepterar kryptovalutor. Det finns idag flera olika företag som accepterar Dogecoin som betalningsmetod. Några av de mest kända är bland andra Elon Musks SpaceX och Dallas Mavericks. Många ägare av Dogecoin använder dem också till att ge dricks till olika content creators på bland annat Reddit och andra sociala medieplattformer.

Är Dogecoin en säker kryptovaluta att investera i?

Dogecoin använder sig av blockchainteknologi precis som Bitcoin och andra kryptovalutor. Just blockchainteknologin anses vara väldigt svår och nästan omöjlig att kunna hacka. Det faktum att Dogecoin också hör till en av kryptovalutorna med störst marknadskapital och några av de mest utspridda upptagningsvärdena innebär att Dogecoin är en relativt säker investering.

Med allt det sagt så räknas Dogecoin också som en av de mest volatila och ostabila kryptovalutorna på marknaden idag. Förvisso är alla kryptovalutor så som Bitcoin och Ethereum väldigt volatila och kan gå både upp och ner flera gånger under samma dag. Dock har just Dogecoin visat sig vara även ännu mer volatil än andra kryptovalutor. Av den anledningen är det viktigt att tänka efter noga innan du väljer att investera i Doge, och då kanske framförallt om du har för avsikt att investera över en längre tid. Alla investeringar involverar någon form av risk men med tanke på Dogecoins instabilitet så kan det löna sig att vara extra försiktig innan du investerar några pengar.

De som blivit störst på kryptovalutor är de så kallade kryptomäklarna men många känner sig tryggare med certifikat. Är du helt nybörjare kan du alltså köpa ett certifikat första gången och se om det är något för dig. Sedan kan du se på andra alternativ.

  • Du kan köpa hos kryptomäklare som Coinbase
  • Du kan köpa på certifikat hos Avanza
  • Du kan köpa privat i Facebookgrupper
  • Trijo är ett bra alternativ för nybörjare