Hoppa till innehåll

Vad är NFT?

NFT är ett allt vanligare begrepp inom valutahandeln. Men vad betyder det egentligen? Det är egentligen motsatsen till något som är fungibelt. Alla vanliga valutor är till exempel fungibla. En femkrona är alltid värd fem kronor. En tiokrona är alltid värd tio kronor. Det spelar ingen som helst roll vilket av alla miljontals mynt du betalar med så länge det är rätt valör. Med en NFT fungerar det inte likadant. Då sätter du värde på ett unikt objekt. Det kan komma till användning i flera sammanhang. Här berättar vi mer om det.

Köpa Bitcoin med Swish

Så kan du använda en NFT

Är det något som kommit som en stark trend de senaste åren så är det NFT. Det har särskilt varit i ropet under de senaste åren. På svenska heter NFT icke-fungibel token vilket kan vara bra att känna till. De fungerar som en blockkedja precis som kryptovalutor. Dock finns det en avgörande skillnad mellan NFT och Bitcoin, bara för att nämna ett exempel. En Bitcoin är fungibel alltså utbytbar. Det är inte en NFT. Den har en unik plats i blockkedjan och går inte att skifta ut under några omständigheter. 

Du kanske ställer dig frågan varför detta är nödvändigt? Vad är det egentligen det kan användas till? Det handlar mest om att du kan värdera ett fysiskt objekt online. Du kanske har ett retro-spel som inte längre går att få tag i. Eller en unik tavla som bara finns i några få exemplar. Fördelen är att det alltid går att spåra varje unik NFT. Det beror på att den är en del av en blockkedja. Man kan se hela historien vilket är en fördel om du vill verifiera ett speciellt objekt. 

Mer detaljer om hur en NFT fungerar

En NFT påminner väldigt mycket om att köpa kryptovaluta. Du har en unik nyckel som du har i förvar. Det finns väldigt många plattformar som du kan använda till det. Du är den enda som har tillgång till dina köp och det är viktigt att du tänker på säkerheten. Det är ingen annan som kan återställa ditt lösenord om du tappar bort det. Ska du handla för första gången bör du läsa på om de olika handelsplattformarna och vad du ska tänka på som ägare.

Börja handla med NFT

Om du har vetskap om NFT kan du också börja handla med det. Du kan köpa en enstaka eller ha flera olika. De kan också variera väldigt mycket i pris beroende på vad en viss token symboliserar. Målet är att du ska kunna öka priset på den och gå med vinst vid en eventuell försäljning. En vanlig sak är att du köper en andel i en digital bostad. Då kan din del representeras med en NFT.

Vad är NFT?

Värdet kan skilja sig väldigt mycket åt

Det finns knappast något som får en folkmassa att hoppa på en trend så snabbt som när den marknadsförs av kändisar. Det har visat sig även fungera när det kommer till NFT. Om en kändis pushar för en viss NFT är det automatiskt en stor skara som blir intresserade. Det betyder även att värdet skiljer sig väldigt mycket åt. Är den sällsynt brukar den skapa mycket intresse vilket också höjer priset. Men det måste inte vara så. Det råder väldigt hög konkurrens på marknaden och de är omöjligt för alla produkter att skapa den uppmärksamhet som krävs. Alltså är det inte alltid så enkelt som det låter att investera i denna typ av valuta.

Är inte samma sak som tokens eller kryptovaluta

Du ska inte blanda ihop NFT med tokens och andra typer av kryptovalutor. Det är inte alls samma sak. De är båda en del av en blockkedja men fyller helt andra funktioner. En NFT är ju unik och du kan inte byta ut den. Det är något som representerar en unik pryl eller ett unikt evenemang. En kryptovaluta som Ethereum eller Bitcoin går att byta ut. 

Det finns inga regler för vad en NFT ska representera. Därför brukar det finnas ett väldigt brett utbud. Det är dock vanligast inom konsten och kulturen. Det blir även vanligare inom spelbranschen. Om du vill kunna köpa en helt unik pryl eller något annat i spelet kan du göra det med en NFT. Då är du alltså den enda på hela plattformen som har en viss sak.

NFT

Finns det några skatteregler för NFT?

Om du säljer en kryptovaluta med försäljning så måste du betala vinstskatt på det. Men alla är inte på det klara om det även gäller för försäljning av en NFT. Faktum är att fortfarande är väldigt nytt i Sverige och även Skatteverket har lite diffus information. Men det finns i alla fall en guide på hemsidan om hur du ska gå tillväga. Tycker du något är oklart är det alltså bäst att ta kontakt med en handläggare på Skatteverket och fråga dem om råd.

Vanliga frågor och svar om NFT

Det är ett internationellt betalmedel som kan öka snabbt i värde. Du slipper även mellanhänder som banker vilket många köpare är ute efter.

Det är ingen som vet i förväg. Det beror helt på hur många som är beredda att betala för din NFT.

Den kan användas till i princip vad som helst. För många symboliserar den värdet på en tavla, ett musikstycke eller någon annan form av konst. Det kan även fungera för att köpa unika prylar i ett spel online. Alltså finns det egentligen inga begränsningar för vad den kan användas till.

Om du säljer med vinst ska du skatta för det. All information om hur du gör det finns att hämta på Skatteverkets hemsida. De kan också svara på eventuella frågor.

Du måste ha en digital plånbok för att kunna köpa NFT. Det kan du till exempel öppna hos Coinbase. Sedan är det bara att sätta in pengar och välja vilken typ av tokens du vill köpa.