Investera i kryptovaluta
Det pratas allt mer om kryptovaluta och då är det framförallt Bitcoin som avses. Många funderar på att investera i kryptovaluta eftersom det kan ses som ett substitut till traditionella kontanter. Det är ingen fysisk valuta som du kan ta på utan allt sker online. Det finns dessutom ett stort utbud av olika kryptovalutor. Du kan välja att endast investera i en av dem eller flera olika. Det är upp till dig själv vilka du tror på och är intresserad av. Här berättar vi mer om vad du ska tänka på om du planerar att investera.
Därför bör du investera i kryptovaluta
Det är svårt att inte bli nyfiken på olika kryptovalutor. Du kan läsa om många investerare som lyckats få hög avkastning och lyckats väldigt bra. Men kryptovalutor är otroligt volatila och kan falla och stiga drastiskt på bara några få dagar. Därför är det viktigt att alltid ta höjd och inte investera pengar som inte går att undvara.
Kryptovalutor är fortfarande ett ganska nytt fenomen i samhället och i Sverige får de fortfarande ganska lite uppmärksamhet. De är dock helt unika i sitt slag och allt fler personer får upp ögonen för dem. Världen blir allt mer digitaliserad och då är det viktigt att ha en valuta som hänger med i utvecklingen. Dessutom är kryptovalutor alltid desamma över hela världen. Du behöver inte ta hänsyn till växelkursen vilket är fallet med andra valutor.
Det står fortfarande och väger när det kommer till kryptovalutor och framtiden. Dock är de flesta överens om att kryptovalutor kommer vara en del av framtiden, man vet bara inte på vilket sätt eller i vilken utsträckning. Det kan till exempel ersätta guld och andra ädelmetaller när det kommer till investeringar.
Investera i kryptovaluta redan från början
Ju mer kunskap om kryptovalutor du har desto bättre kan du vara med i utvecklingen. Det är en ny teknik som fortfarande är okänd för många. Om du sätter dig in i detta redan nu kan du alltså ha ett försprång på många andra. Du kan till exempel läsa på om de olika systemen, hur du kan använda de olika valutorna och hur du ska investera i kryptovaluta. Som vi nämnde i Sverige finns fortfarande en viss skepsis mot krypto och det pratas inte så mycket om dessa i pressen. Det finns alltså möjligheter att ligga steget före.
Flera olika valutor och plattformar
I den här guiden pratar vi både om kryptovalutor som helhet men också om några av de största alternativen. Det svåraste brukar vara att veta vilken valuta man ska välja. Alla har sina för- och nackdelar och det är det vi försöker ge dig klarhet i. Vi tar även upp vad de olika valutorna kan tänkas fylla för funktion i framtiden. Du ska med andra ord få all information som du kan behöva för att navigera på kryptomarknaden.
Detta är en kryptovaluta
Innan vi börjar titta på olika plattformar kan det vara bra att inge klarhet i vad en kryptovaluta faktiskt är för något. Enkelt förklarat kan man säga att det är en digital valuta. Systemet använder sig av väldigt avancerade algoritmer för att försäkra att ingen hackar systemet och de virtuella plånböckerna. På så sätt kontrollerar man även skapandet av flera valutaenheter.
Detta är något som kallas för kryptografi. Det är en slags kod som blir ett kvitto på alla transaktioner som görs. Tack vare detta är det i princip omöjligt att förfalska en transaktion. Du kan inte heller spendera samma valuta två gånger.
Ett substitut till moderna banker
Vårt nuvarande valutasystem drivs idag av banker över hela världen. Den stora skillnaden med kryptovalutor är att de har ett decentraliserat system. De är alltså inte kontrollerade av diverse myndigheter och regeringar utan styr sig själva. Det är en av anledningarna till att de har blivit så omtyckta i många kretsar.
Kallas för blockkedja
Detta system kallas för blockchain vilket samarbetar över ett P2P-nätverk. Kanske har du läst om Bitcoins stora miningfabriker som endast existerar för att kunna skapa nya Bitcoins. Nätverket fungerar då som en offentlig databas vilket betyder att alla transaktioner är transparenta. Det ska aldrig finnas några tvivel när det kommer till kryptovalutor utan det är ett legit alternativ.
Många gillar kryptovalutor eftersom det ger mer anonymitet än vanliga banker. När du gör en transaktion via bank har banken all information om dig. Det är också information som de kan lämna ut vid vissa tillfällen. Kryptovaluta ger alltså en större anonymitet samtidigt som det fortfarande är helt lagligt.
Det finns ofta ett maxtak
I princip alla kryptovalutor har en regel om hur många enheter som får existera vid ett och samma tillfälle. Det är för att man gradvis ska kunna minska produktionen av valutan. Det var skaparen av Bitcoin som först kom fram till detta. Skaparen har sedan starten verkat under pseudonym Satoshi Nakamoto och ingen vet med 100% säkerhet vem han är. Det finns en australiensk entreprenör vid namn Craig Steven som trätt fram och påstått att han är mannen bakom Bitcoin. Dock är det många som inte tror på detta. Frågan är om vi någon gång kommer få veta sanningen. Det har dock ingen betydelse för dig som vill investera i kryptovaluta utan är bara lite rolig kuriosa.
Så fungerar blockkedjetekniken
Innan du börjar investera i kryptovaluta kan det även vara bra att veta hur blockkedjetekniken går till. Det är alltså en slags databas som delas i ett gemensamt nätverk av datorer som är anlutna till just det nätverket. Det kallas alltså för peer-2-peer system. Varje gång det sker en ny transaktion registreras den i systemet och då skapas det även ett nytt block. Dessa blocken är alla sammalänkade i en stor kedja och det är därifrån namnet blockkedja kommer.
Vad spelar hashkoder för roll?
Något som också är viktigt när man pratar om blockkedjor är det som kallas för hashkoder. Det är något som skapas genom en matematisk funktion. Det betyder att denna funktion skapar en string med siffror och bokstäver som en kod. Alltså är det en kod som garanterar säkerheten för kryptovalutor.
Om informationen gällande koden ändras på något sätt så kommer alltid en ny kod skapas. Det spelar ingen roll om det bara är en liten siffra eller bokstav som ändras. Av den anledningen är det väldigt svårt för en hackare att komma åt systemet. Du kan grotta ner dig rejält i detta system om det är något som intresserar dig. Annars är det bara bra att ha en hum om hur det fungerar.
Finns det ett förtroende för kryptovalutor?
Många är fortfarande skeptiska till kryptovalutor eftersom de inte kontrolleras av några banker eller myndigheter. Vem som helst kan ju gå med och dela en blockkedja. Det betyder att man inte har samma kontroll som en bank. Alla som deltar i en blockkedja är anonym så det finns ingen möjlighet att göra några bakgrundskontroller.
För att åtgärda detta problemet har man skapat visa tester som man utför på datorerna. På så sätt hoppas man upptäcka eventuella opålitliga krafter i tid. Det är också ett system som man hoppas kunna utveckla under kommande år.
Några av de största plattformarna om du vill investera i kryptovaluta
Nu när du har lite mer bakgrundsinformation till att investera i kryptovaluta kan vi börja titta på de olika plattformarna som du kan använda. Du får även en beskrivning av de vanligaste kryptovalutorna på marknaden. Det finns en väldigt stor variation på marknaden och något som passar alla.
Några av de vanligaste valutorna på marknaden är följande:
- Bitcoin
- Ethereum
- Litecoin
- Ripple
- Cardano
Introduktion till stora kryptovalutor
Investera i kryptovaluta som Bitcoin
Bitcoin anses ofta vara flaggskeppet när det kommer till kryptovalutor och det var även originalet. Den är den överlägset populäraste valutan och det ser inte ut som att någon kommer kunna hota den de nästkommande åren. Det är också valutan som innehar det största marknadsvärdet.
Bitcoin är det som kallas för konsensus nätverk där alla inblandade datorer tillsammans bidrar till kedjan. Det drivs alltså till 100 % av ett peer-to-peer system. Här talar vi om stora serverhallar som endast finns till i syfte om att skapa nya blockkedjor. Faktum är att det finns några sådana i Sverige.
Detta är Ethereum
Denna kryptovaluta brukar räknas som den främsta utmanaren till Bitcoin. Det är den ledande kedjan inom det som kallas för smarta kontrakt. Det är en annan form av teknik och inte samma metod som Bitcoin. Om man ska förklara det enkelt kan man säga att det är samma teknik som banker använder men du involverar inte någon tredje part. Om du använder denna teknik i kombination med blockkedjor fungerar det i stort sett på egen hand. Systemet sköter i stort sätt sig självt.
Detta system har funnits sedan 2015 och har på kort tid seglat upp som en stark konkurrent till Bitcoin. Det faktum att deras system i princip helt fritt från driftstopp är ett stort plus. Därför är det många som tror på detta och väljer att investera i kryptovaluta som Ethereum.
En introduktion till Litecoin
Litecoin är mer eller mindre en kopia på Bitcoin när det kommer till teknik och plattform. Det finns dock några små skillnader. Litecoin har fler mynt i omlopp, deras block har en kortare generationstid och de använder sig inte av samma algoritmer. Målet är att de ska kunna genomföra sina transaktioner på ett snabbare sätt än Bitcoin. De har också växt mycket på kort tid och fått uppmärksamhet i flera stora tidningar.
Om du gillar tekniken som ligger bakom Bitcoin men vill satsa på en annan valuta kan alltså Litecoin vara ett väldigt bra alternativ. Det är ingen som vet vad som händer i framtiden och vilken valuta som kommer vara mest framgångsrik.
Flera stora kryptovalutor
Ripple är en annorlunda plattform
Ripple är inte en traditionell kryptovaluta utan istället en plattform där du kan göra finansiella transaktioner. Men de har sin helt egna valuta och därför brukar de även stå med som ett alternativ när det handlar om kryptovalutor. Deras valuta går under beteckningen XRP.
Deras nätverk är också uppbyggt på ett peer-to-peer system där du kan göra en rad olika finansiella transaktioner. Det gäller både för kryptovalutor och andra betalningsmetoder. Ripple grundades 2012 och räknas nu som en av de större aktörerna ikryptovärlden. Det beror även på att många banker har visat intresse för dem.
Allt om Cardano
Cardano får mycket uppmärksamhet då de försöker vara ett miljövänligt alternativ till Bitcoin och de andra valutorna. De sysslar också med blockkedjor men använder sig av en annan programmering. Det är ett system som heter Haksell. Deras blockkedja kallas för proof-of-stake. Lite enkelt förklarat betyder det att du har stakers som ansvarar för en egen del av blockkedjan. Deras mål är sedan att få andra att lägga en del av sin Cardanoförmogenhet och bidra till blockkedjan. När det bildas ett nytt block får man en belöning.
Cardano marknadsför sig ofta som det gröna alternativet på marknaden. De behöver inga stora serverhallar som drar en massa energi. Istället fungerar systemet med det som heter staking. Om du är intresserad av att veta mer om det kan du läsa på om Cardano på flera ställen.
EOS är ytterligare en utmanare
EOS använder sig av samma teknik som Ethereum och var först ut med att tillåta app-utveckling på sin plattform. De har i övrigt samma funktioner som Ethereum men större kapacitet. Det är också ett snabbt nätverk som även har vissa likheter med Cardano.
Varje kryptovaluta är komplex och det finns så mycket mer att läsa på om. Tycker du att någon kryptovaluta verkar särskilt intressant är det därför bäst att söka upp mer information om dem separat. Du kan även titta på informationsvideos som berättar mer om hur de fungerar. Om du ska investera i kryptovaluta är det bäst att jämföra lite olika alternativ och inte bara hoppa på första bästa.
Så gör du för att investera i kryptovalutor
Ovan har vi bara skrapat på ytan av alla kryptovalutor som finns. Du kan se det på samma sätt som att du skulle investera i aktier. Då ställer man ofta en del frågor för att se om det är en bra investering eller inte. På samma sätt kan du tänka om du vill köpa kryptovaluta och gå med vinst.
- Vad är filosofin bakom själva valutan?
- Vad använder de för teknik?
- Hur använder man valutan?
- Vad säger andra om valutan?
Alla kryptovalutor har något som heter “white paper” där de svarar på alla dessa frågor och mycket annat. Det är ett bra ställe att börja om du vill veta mer om en enskild kryptovaluta.