Hoppa till innehåll

Vad är blockchain?

Uttrycket blockchain eller blockkedja som det heter på svenska är något som får allt mer uppmärksamhet under senare år. Det är kanske främst förknippat med Bitcoin men det används också i flera andra sammanhang. Det är en väldigt avancerad teknologi som är avsedd att förändra sättet vi delar information. Dessutom är det ett sätt att verifiera all den information som vi får till oss. Det kan användas av allt från regeringar till verksamheter över hela världen.

Köpa Bitcoin med Swish
Vad är blockchain?

Förutspås en lovande framtid

Det är många som har väldigt höga tankar om Bitcoin. Gartner har till exempel gått ut och sagt att affärsvärlden för blockkedjor kommer ligga på flera biljoner år 2030. Det som gör att många företag fortfarande tvekar är att teknologin är väldigt komplicerad. Alltså är det svårt att hitta personal som har den kompetens som krävs. Det är en fråga som fortfarande inte har en hundraprocentig lösning. För att kunna investera i Bitcoin måste man också veta vad det är för något.

Vad är egentligen Blockchain?

Ska man förklara blockkedjor på ett enkelt sätt kan man säga att det är något som spårar och skapar data. Det gör man med hjälp av ett nätverk av olika datorer. Du registrerar till exempel alla transaktioner som sker med en viss valuta. Det är det som händer när någon köper eller säljer Bitcoin. Alltså kan du alltid gå tillbaka och spåra en viss transaktion. 

En blockkedja använder inte heller några mellanhänder. Det finns inte någon central stormakt i jämförelse med storbankerna för andra valutor. Det är något som är väldigt positivt när det kommer till blockkedjor. Du måste även signera med en digital signatur vilket gör att precis alla transaktioner är spårbara.

blockkedja

Skillnad mellan offentliga och privata nätverk

Oavsett om du är företagare eller privatperson kan du välja om du vill vara en del av ett privat eller offentligt nätverk. Det är ganska enkelt att förstå. Ett offentligt nätverk är öppet för vem som helst. Det betyder att flera miljoner människor kan dela något när de vill. Du behöver dock inte dela med dig av din personliga information utan kan använda dig av ett smeknamn. Bitcoin är det största offentliga nätverket och det var också det första av sitt slag. Ett annat exempel som är väldigt känt är Ethereum. Det är också ett väldigt populärt alternativ för den som vill köpa kryptovaluta. 

Som företagare går det också att skapa ett privat nätverk. Då måste du bli inbjuden för att få tillgång. Det är perfekt om du vill kunna göra privata affärer som ingen obehörig ska ha tillgång till. Då är det alltså inga transaktioner som är synliga för allmänheten.

Alla ändringar måste bli verifierade i en blockkedja

Om du vill göra en ändring i en blockchain måste det godkännas av en majoritet av ekosystemet. Normalt så har varje nätverk tydliga riktlinjer för hur det sker i praktiken. När det gäller Bitcoin måste du till exempel följa vissa regler för att det ska räknas som en verifierad transaktion. Det betyder att det är väldigt svårt att hacka eller fiffla med en blockkedja. 

 

Ett bra exempel är att göra en banköverföring via en blockchain. Om person 1 gör en överföring till person 2 via en bank är det endast banken som ska godkänna det. Gör dessa två personer samma sak via en blockchain ska det godkännas av hela nätverket. Dessutom är alla transaktioner transparenta. 

 

En blockkedja använder flera olika typer av protokoll för att kunna genomföra detta. Det vanligaste är det som kallas PoW eller proof-of-word. Det innebär att användare ska lösa ett svårt pussel av algoritmer innan de kan börja verifiera transaktioner. Om du gör det i ett stort nätverk som Bitcoin kommer du få flera belöningar.

En blockkedja

Det här är en blockkedja rent praktiskt

Vi ska nu titta lite närmare på hur en blockkedja faktiskt fungerar i praktiken. Om du driver en vårdcentral har du elektroniska patientjournaler där du skriver i information om dina patienter. Det kan sedan läsas av sjukhus och andra vårdinstanser. Dock är det väldigt sällan som man hittar all information i dessa. Om man istället använder en blockchain skulle alla berörda parter se all information. Det gäller inte bara sjukhus utan försäkringsbolag och andra som behöver ta del av sådan info.Det gör att hela processen blir mer tillförlitlig, även för dig som patient. 

En annan bransch som kan dra stor nytta av blockkedjor är leveranskedjor. Med hjälp av blockchaintekniken kan alla berörda parter se hela leveranskedjan. Du ser alla transaktioner och kan spåra samtliga varor och beställningar. Det hjälper även företaget hålla koll på kostnader och se vart de kan spara in.