Hoppa till innehåll

Kryptovalutor och Skatteverket

Om du har börjat investera i kryptovalutor kan det vara intressant att veta hur det fungerar med kryptovalutor och Skatteverket. Det är ju faktiskt en valuta precis som alla andra. Om du går med vinst hur ska du då tänka? Måste du skatta för din kryptovaluta? Är det ens tillåtet att äga kryptovalutor i Sverige? Allt detta och mycket mer kommer vi att svara på i denna artikel.

Köpa Bitcoin med Swish
bitcoin laptop

Du måste alltid redovisa din kryptovaluta

I Sverige ska du redovisa det mesta du gör till Skatteverket och kryptovalutor är inget undantag. Om du har sålt, köpt eller bytt med kryptovalutor ska du alltså redovisa det i din nästa deklaration. Det finns väldigt många olika valutor inom krypto men Bitcoin är förmodligen den vanligaste. Det är den som många svenskar börjar med. Dock är reglerna desamma oavsett vilken valuta du väljer. 

Har du gått med vinst på din försäljning ska du skatta för vinsten och har du gått med förlust får du dra av skatten. Skatteverket ser alltså kryptovaluta mer eller mindre som en vanlig inkomst. Det råder lite delade meningar om hur stort krypto kommer bli i framtiden och det är ju faktiskt ingen som vet. Men om du planerar att köpa kryptovaluta är det bra att veta vad som gäller angående kryptovalutor och Skatteverket.

Har flera olika namn

Kryptovaluta kan benämnas på flera olika sätt när du besöker Skatteverket eller håller på med din deklaration. Det kan till exempel kallas för kryptotillgångar, digitala valutor eller virtuella valutor. Det är alltså samma sak, det är bara olika benämningar på valutan. Om du läser på Skatteverkets hemsida kommer du även märka att de ofta tar Bitcoin som ett exempel när de ska förklara något. Dock är det inte bara Bitcoin det gäller utan alla existerande valutor idag. 

 

Det är också skillnad om du handlar med valutor som privatperson och som företag. Har du ett företag som använder krypto på något sätt i sin verksamhet måste du deklarera det på ett särskilt sätt. Det är alltså lite att sätta sig in i när det gäller kryptovalutor och Skatteverket.

kryptovalutor och Skatteverket