Hoppa till innehåll

Köpa Bitcoin

Att investera i Bitcoin kan verka komplicerat men det behöver inte vara så krångligt om du vet hur du ska börja. För att investera i eller trada Bitcoin så behöver du bara ett konto hos en börs, dock rekommenderas det att ordna med ett säkrare sätt att förvara dina Bitcoins när du väl har köpt dem.

Det finns flera olika saker som en aspirerande Bitcoin-investerare kan behöva; dels behöver du ett konto där du kan köpa och sälja Bitcoins, om detta är på en plattform som kräver KYC (know your customer) så behöver du ID-dokument för att bekräfta vem du är, sedan behöver du en stabil internetuppkoppling och slutligen ett sätt att betala för dina Bitcoins. Även om det inte är nödvändigt så är det rekommenderat att ha någon form av kryptoplånbok utanför ditt börskonto där du kan förvara din kryptovaluta.

köpa kryptovaluta Ethereum

Innan du väljer att köpa Bitcoin eller någon annan kryptovaluta

Integritet och säkerhet är båda viktigt för den som planerar att investera i Bitcoin. Vem som helst som kan få tag i en privat nyckel tillhörande en publik adress på Bitcoins blockchain kan på så sätt utföra transaktioner. Av den anledningen så är det viktigt att dessa nycklar alltid hålls hemliga, kanske framförallt om du har väldigt stora mängder Bitcoins sparade i blockchain då dessa väldigt snabbt kan locka till sig kriminella som vill kunna ta dem ifrån dig.

Ha i åtanke att vem som helst kan se hur mycket Bitcoins du har förvarade inom en och samma adress. Den goda nyheten är dock att du som individ kan skapa flera olika adresser och sprida ut dina Bitcoins över flera olika adresser istället för en enda.

Vem som helst kan se vilka transaktioner som har utförts på blockchain, även du. Med det sagt så är det värt att notera att även fast alla transaktioner är registrerade på blockchain så är användarens information inte det. På blockchain så är det endast användarens publika nyckel som syns vid en transaktion vilket gör att alla transaktioner är konfidentiella utan att vara helt anonyma. På så sätt så är dessa transaktioner mer transparenta än till exempel när du betalar kontant då vem som helst kan se en Bitcoin-transaktion när som helst. Men Bitcoin-transaktioner har också en viss anonymitet inbyggda i sin design. Det är väldigt svårt att spåra vilka de två olika parterna är på kryptovalutors blockchain.

Internationella researchers och FBI har dock påstått att de kan följa transaktioner som gjorts över Bitcoin-användares andra konton och detta inkluderar deras digitala plånböcker. Så om du till exempel skapar ett konto på Coinbase så måste du identifiera dig. När du nu köper Bitcoin så kommer dessa att vara länkade till ditt namn. Skickar du dem vidare så kommer de fortfarande att kunna länkas tillbaka till dig. Då Bitcoin är lagligt för de bästa investerare så är detta inte något att oroa sig över för de flesta. Men om du bor i ett land där Bitcoins och kryptovalutor är olagliga så kan det vara bra att ha detta i åtanke innan du investerar i Bitcoins eller krypto i allmänhet.

Hur kan man köpa kryptovaluta?

Det första steget är att helt enkelt hitta en börs där du kan köpa kryptovalutor. Idag finns det tillgängligt på flera olika börser som är riktade direkt mot just kryptovalutor men också på andra som hanterar även andra former av investeringar så som aktier och fonder.

Det finns flera olika former av börser för kryptovalutor att välja bland. Många kräver idag att du identifierar dig för att kunna köpa, sälja och äga kryptovalutor på deras plattform. Detta är en del av KYC eller ”know your customer” som har blivit allt vanligare bland finansiella tjänster idag, och krypto är inget undantag. Med det sagt så finns det också vissa börser som tillåter dig att vara helt anonym. Detta eftersom tanken bakom Bitcoin är decentralisering och individuell sovereignitet. Värt att veta dock är att dessa typer av börser ofta själva är decentraliserade och saknar en central kontrollpunkt eller någon översikt från till exempel regeringen. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att de är oseriösa men det är värt att ha i åtanke att du inte har något skydd om dessa börser skulle visa sig vara oseriösa.

Medan dessa typer av börser förvisso kan agera på mindre bra och kanske till och med kriminella grunder så kan de också vara ett bra alternativ för den delen av populationen som av någon anledning inte kan eller vill handla genom ett vanligt bankkonto. Detta inkluderar bland annat flyktingar eller dem som lever och bor i länder med liten eller ingen infrastruktur runt banker eller krediter.

Så när du väl har hittat en börs som du känner dig trygg med så är det alltså dags att skapa ett konto. Om de kräver att du genomgår en KYC så behöver du sedan identifiera dig innan du kan göra något annat. När det väl är gjort så är det bara att koppla en betalningsmetod till ditt konto och börja shoppa dina Bitcoins.

Säker förvaring med kryptovalutaplånbok

En Bitcoin eller kryptovalutaplånbok är ett ställe där du kan förvara dina kryptovalutor mer säkert. Förvisso låter många börser dig förvara dina kryptovalutor direkt i ditt konto, men detta är ofta inte ett säkert alternativ då du kan riskera att någon hackar ditt konto och tar dina kryptovalutor. Genom att istället förvara dina kryptovalutor i en separat plånbok så kan du bättre skydda dem från obehöriga.

När du väljer en plånbok för dina bitcoins så finns det flera olika alternativ att välja bland. Kanske en av de vanligaste du kommer att stöta på är så kallade ”hot wallets”. Dessa finns i din dator, telefon eller surfplatta och är en så kallade online plånbok. Det faktum att det är online ger det en viss risk och då kanske framförallt då den enhet du förvarar plånboken på kommer att generera dina privata nycklar. Fördelen med dessa plånböcker är att de gör det väldigt snabbt och enkelt att utföra olika transaktioner, men å andra sidan så är de också mer sårbara för hackerattacker.

En så kallad ”cold wallet” å andra sidan är en plånbok som inte är ansluten till internet. Dessa plånböcker är i regel mycket säkrare och innebär en mycket mindre risk att någon ska kunna stjäla dina kryptovalutor. Nackdelen är kanske att de kan göra transaktioner lite krångligare och långsammare än om du utför dessa över en online plånbok.

köpa kryptovaluta