Hoppa till innehåll

Ethereum kurs

Ethereum är en plattform som drivs av blockchainteknologi som kanske är bäst känd för sin egen kryptovaluta som kallas ether, ETH eller helt enkelt Ethereum. Det är blockkedjeteknologins distribuerande natur som gör Ethereums plattform så säker och det är denna säkerhet som i sin tur låter ETH att fortsätta att växa i värde.

Ethereums plattform ger förutom stöd till ether också stöd till olika nätverk av decentraliserade appar som också kallas dApps. Så kallade ”smart contracts” är även det något som tog sin början på Ethereums plattform och är en central del i hur plattformen fungerar. Många decentraliserade finanser (DeFi) och andra applikationer använder idag smart contracts tillsammans med blockchainteknologin. Som kryptovaluta så ligger Ethereum tvåa på marknaden precis bakom Bitcoin.

Ethereuem

Hur fungerar Ethereum?

Ethereum, precis som andra kryptovalutor, använder sig av blockchainteknologi. Föreställ dig en väldigt lång kedja med sammankopplade blocks där all information inom varje block är tillgängligt och känt till alla medlemmar av detta blockchainnätverk. Tack vare att alla medlemmar inom nätverket har samma kunskaper om blockchain, som fungerar som ett elektroniskt register, så kan man skapa ett distribuerat konsensus som i sin tur underhåller blockchains status.

Blockchains teknologi skapar denna distribuerade konsensus om nätverkets tillstånd. Nya block läggs konstant till till den väldigt långa Ethereum-blockkedjan för att hjälpa till att hantera Ethereumtransaktioner och för att skapa nya ether coins eller för att hjälpa till att skapa nya smart kontrakt för Ethereum dApps.

Säkerheten i Ethereums nätverk kommer från den decentraliserade naturen hos blockchainteknologin. Ett stort nätverk av datorer över hela världen har kontroll över Ethereums blockchainnätverk och det krävs att en majoritet håller med varandra för att att man ska kunna göra några förändringar inom blockkedjan. Med andra ord så skulle en individ eller en grupp behöva ta kontroll över en majoritet av Ethereums platforms datakraft för att kunna manipulera Ethereums blockchain – något som är väldigt svårt om inte omöjligt att göra.

Utöver Ethereum så kan plattformen ge stöd för andra olika applikationer och kryptovalutor. Nätverkets användare kan skapa, publicera, tjäna pengar på och använda ett stort utbud av olika applikationer på plattformen, samtidigt som de kan använda ETH eller andra kryptovalutor som betalningsmetod.

En kort historia om Ethereum

Vitalik Buterin som var den som ursprungligen kom på idén med Ethereum publicerade ett white paper där man introducerade Ethereum år 2013. Plattformen lanserades så småningom i 2015 av Buterin tillsammans med Joe Lubin som var grundare av blockchainmjukvaran ConsenSys. Ethereums grundare var bland de första som på allvar övervägde vilken potential som fanns bakom blockchainteknologin utöver att köpa och sälja virtuell valuta.

En annan noterbar händelse i Ethereums historia är fördelningen mellan Ethereum och Ethereum Classic. I 2016 så hade en grupp av nätverksdeltagare lyckats ta kontroll över en majoritet av Ethereums blockkedja för att stjäla ether värt mer än 50 miljoner dollar som hade samlats för ett projekt vid namn DAO. Stöldens framgång skylldes till stor del på att man använt en tredjeparts developer för att hjälpa till med det nya projektet. Medan majoriteten av Ethereums community ansåg att man skulle upphäva stölden genom att ogiltigförklara den dåvarande Ethereum och skapa en ny blockchain med en reviderad historia, så fanns det en minoritet av communityt som istället valde att behålla originalversionen av Ethereums blockchain. Den oförändrade versionen av Ethereum skildes permanent från den nya versionen och blev istället Ethereum Classic eller ETC.

Sedan lanseringen av Ethereum så har ether som kryptovaluta växt till att bli den näst största kryptovalutan på marknaden. Bara Bitcoin är större.

Ethereum vs Bitcoin

Det är svårt att prata om Ethereum utan att prata om Bitcoin och de jämförs ofta med varandra. Medan de båda kryptovalutorna har flera likheter så finns det vissa viktiga skillnader som potentiella investerare bör hålla koll på.

Ethereum brukar beskrivas som världens programmerbara blockchain och placerar sig själv som ett elektroniskt programmerbart nätverk med flera olika applikationer. Bitcoins blockchain å andra sidan skapades endast för att ge stöd åt Bitcoins kryptovaluta.

Medan man hos Bitcoin har valt att sätta ett tak på hur många Bitcoins man kan generera (21 miljoner) så finns det inget sådant tak på Ethereum utan man kan generera hur många ether som helst. Med det sagt så finns det begränsningar på hur många Ethereums som kan genereras varje år tack vare den tid det tar att hantera en block av ETH. Vid slutet av 2021 så fanns det mer än 119 miljoner Ethereum genererade.

En annan stor skillnad som påverkar investerare är hur man hanterar nätverkens transaktionsavgifter. Dessa avgifter som kallas ”gas” inom Ethereums nätverk betalas av deltagarna i Ethereums transaktioner. Avgifterna associerade med Bitcoins transaktioner å andra sidan absorberas av Bitcoins bredare nätverk.

Något som de båda nätverken har gemensamt är att de drar enorma mängder energi. Båda blockchains använder sig av ”Proof of Work”, eller PoW, vilket är en metod som kräver enorm datakraft för att validera transaktioner och generera nya valutor. Med det sagt så håller Ethereum på att flytta över till ett annorlunda protokoll som kallas ”Proof of Stake” vilket istället använder mycket mindre energi.

Ethereums framtid som kryptovaluta

Det faktum att man så sakta börjar övergå till att använda sig av ”Proof of Stake” innebär att användare kan validera transaktioner och skapa nya ETH baserade på sina egna innehav och är en stor uppgradering till Ethereums plattform. Denna uppgradering ger nätverket ytterligare kapacitet för att kunna stötta dess tillväxt vilket i sin tur hjälper till att lösa problemet med nätverksblockeringsproblem som har gjort gas-priserna dyrare.

Allt fler väljer att hoppa på trenden med Ethereum och detta inkluderar även högprofilsföretag. Chiptillverkaren Advanced Micro Devices (AMD) tillkännagav ett samarbete med ConsenSys i 2020 där man planerar att skapa ett nätverk av datacenter på Ethereums plattform. Även Microsoft har haft ett partnerskap med ConsenSys sedan 2015 för att utveckla Ethereum Blockchain som en Service (EBaaS)-teknologi på Microsofts Azure-plattform.

Vad påverkar Ethereums värde?

Precis som hos många andra typer av investeringar så är det som sagt utbud och efterfrågan som styr Ethereums kurs. Det är i sin tur olika faktorer som spelar in i hur denna kursen antingen kommer att stiga eller sjunka. Den kanske viktigaste indikationen på hur kursen kommer att röra sig ligger i hur det ser ut på marknaden. Finns det många som vill köpa så kommer värdet att stiga och tvärtom. Vad som i sin tur kan driva denna efterfrågan kan vara en hel del olika saker. Om en kändis eller influencer pratar om Ethereum så kan det hjälpa kursen att gå upp, medan olika lagändringar och regleringar i vissa fall kan ha motsatt effekt.

Hur kan jag köpa Ethereum?

Om du är intresserad av att investera i Ethereum så finns det flera olika börser för just kryptovalutor som låter dig både köpa och sälja ether. Ethereum har stöd från flera olika kryptobörser så som Coinbase, Kraken, Gemini och Binance. De finns också tillgängliga på olika börsmäklare så som RobinHood.

Hur genererar Ethereum pengar?

Ethereum är inte en centraliserad organisation som skapar pengar. Istället är det miners och validerare som deltar i ethereums nätverk, kanske främst genom mining, som tjänar ETH som belöning för sina insatser.

Precis som andra typer av kryptovalutor och till exempel aktier så stiger och sjunker Ethereums värde till följd av efterfrågan och tillgång. Det finns flera olika faktorer som spelar in här vilket i sin tur kan påverka hur kursen rör sig över tid, men även inom så lite som en dag. Liksom Bitcoin så är Ethereum en väldigt volatil kryptovaluta och till skillnad från aktier på börsen så fortsätter Ethereums kurs att röra sig dygnet runt, sju dagar i veckan. Detta innebär att stora förändringar kan ske medan du sover, jobbar eller gör något annat som innebär att du inte har koll på dess rörelser.

Precis som med andra tillgångar så är historiska rörelser på marknaden ingen garanti för hur Ethereums värde kommer att röra sig i framtiden. Det är också värt att notera att Ethereum, liksom Bitcoin, fortfarande är en väldigt ny värdetillgång vilket i sin tur innebär att det fortfarande inte har hittat någon stabil medelpunkt i värde som det håller sig till. Med detta i åtanke så bör du alltid vara försiktig när du gör någon form av investering och du bör aldrig investera mer än vad du har råd att förlora om något skulle gå fel.

Är Ethereum en kryptovaluta?

Plattformen Ethereum har sin egen kryptovaluta som kallas ether eller ETH. Ethereum självt är en blockchainteknologisk plattform som stödjer ett flertal olika decentraliserade applikationer (även kallade dApps), liksom andra typer av kryptovalutor. ETH eller ether brukar oftast kallas för Ethereum, men faktum är fortfarande att Ethereum är namnet på själva blockchain plattformen och ether är namnet på själva kryptovalutan.

Notera att alla typer av investeringar, inklusive i Ethereum, kommer med väldigt höga risker. Av den anledningen så bör du alltid göra noga research innan du överväger att investera i någon form av kryptovaluta eller annan typ av investering. Du bör heller aldrig investera mer än vad du har råd att förlora om något skulle gå fel och det visar sig att du har gjort en dålig investering. En kryptovalutas historia är ingen garanti för dess framtida värde.