Hoppa till innehåll

Kryptovalutor och Skatteverket

Om du har börjat investera i kryptovalutor kan det vara intressant att veta hur det fungerar med kryptovalutor och Skatteverket. Det är ju faktiskt en valuta precis som alla andra. Om du går med vinst hur ska du då tänka? Måste du skatta för din kryptovaluta? Är det ens tillåtet att äga kryptovalutor i Sverige? Allt detta och mycket mer kommer vi att svara på i denna artikel.

Köpa Bitcoin med Swish
bitcoin laptop

Du måste alltid redovisa din kryptovaluta

I Sverige ska du redovisa det mesta du gör till Skatteverket och kryptovalutor är inget undantag. Om du har sålt, köpt eller bytt med kryptovalutor ska du alltså redovisa det i din nästa deklaration. Det finns väldigt många olika valutor inom krypto men Bitcoin är förmodligen den vanligaste. Det är den som många svenskar börjar med. Dock är reglerna desamma oavsett vilken valuta du väljer. 

Har du gått med vinst på din försäljning ska du skatta för vinsten och har du gått med förlust får du dra av skatten. Skatteverket ser alltså kryptovaluta mer eller mindre som en vanlig inkomst. Det råder lite delade meningar om hur stort krypto kommer bli i framtiden och det är ju faktiskt ingen som vet. Men om du planerar att köpa kryptovaluta är det bra att veta vad som gäller angående kryptovalutor och Skatteverket.

Har flera olika namn

Kryptovaluta kan benämnas på flera olika sätt när du besöker Skatteverket eller håller på med din deklaration. Det kan till exempel kallas för kryptotillgångar, digitala valutor eller virtuella valutor. Det är alltså samma sak, det är bara olika benämningar på valutan. Om du läser på Skatteverkets hemsida kommer du även märka att de ofta tar Bitcoin som ett exempel när de ska förklara något. Dock är det inte bara Bitcoin det gäller utan alla existerande valutor idag. 

 

Det är också skillnad om du handlar med valutor som privatperson och som företag. Har du ett företag som använder krypto på något sätt i sin verksamhet måste du deklarera det på ett särskilt sätt. Det är alltså lite att sätta sig in i när det gäller kryptovalutor och Skatteverket.

kryptovalutor och Skatteverket

I dessa lägen måste du deklarera kryptovalutor och Skatteverket

Du kan som privatperson använda kryptovalutor på flera olika sätt och du måste deklarera dina kryptovalutor och Skatteverket om du har gjort något av följande:

  • Om du har sålt någon form av kryptovaluta
  • Om du har bytt en kryptovaluta mot en annan
  • När du har växlat in en kryptovaluta mot en annan valuta. Det kan till exempel vara USD
  • Om du har använt någon form av kryptovaluta för att betala för en tjänst. Det kan vara allt från en klänning på nätet till en bussresa.
  • Ifall du skulle ha lånat ut en kryptovaluta. 
  • Om du har använt en kryptovaluta när du har spelat på casino. 

Det finns en särskild bilaga som heter K4 där du ska redovisa detta. Den finns under avsnitt D i din deklaration och lämnas in samtidigt som allt annat.

bitcoin

Vad händer när du gör flera små transaktioner?

När det gäller exemplet ovan är det enkelt att räkna ut beloppet eftersom det rör sig om så stora summor. Men oftast så köper man kryptovaluta ofta och till en lite mindre summa. Då finns det ett hjälpmedel på Skatteverkets hemsida som du kan använda dig av. De använder den vanligtvis till aktiehandel men det går även att använda den till kryptovalutor. Detta ska du sedan överföra till din deklaration för att vara säker på att det registreras och skattas för på ett korrekt sätt.

Så funkar det med beskattningen

Så hur fungerar det då med beskattningen när du håller med med kryptovalutor och Skatteverket? Du måste först och främst räkna ut hur mycket du har gjort i försäljningsvinst. Du tar ditt försäljningspris och subtraherar det med omkostnadsbeloppet. Beloppen ska alltid räknas om till svenska kronor. De flesta handlar nämligen med kryptovalutor i amerikanska dollar eller i Euro. 

Om du har gjort vinst på din försäljning kommer du beskattas på hela beloppet. Du betalar då 30 procent på din vinst precis som en vanlig inkomst. Har du istället gått med förlust kan du dra av den upp till 70 procent. När du fyller i detta i din deklaration kommer den automatiskt räkna ut hur mycket du ska betala i skatt.

Vad är egentligen ett omkostnadsbelopp?

Är det första gången du räknar ut din skatt har du kanske inte hört talas om det som kallas för omkostnadsbelopp tidigare. Om du har skaffat kryptovaluta vid flera tillfällen under ett år måste du räkna ut ett omkostnadsbelopp. Det gör du enligt genomsnittsmetoden. Det behöver du alltså inte göra om du har köpt din valuta vid ett tillfälle och sedan sålt av allt vid ett tillfälle. Du får inte heller använda dig av det som kallas schablonmetoden där du alltså drar av 20 procent. 

 

Om du ska räkna ihop ditt omkostnadsbelopp ska du räkna ihop alla transaktioner som du har gjort hos olika växlare och med olika plånböcker. Det spelar ingen roll om du har gjort dem hos flera olika företag. 

 

När du har lagt ihop samtliga anskaffningsutgifter får du en summa som också är det totala omkostnadsbeloppet. Du delar sedan detta belopp mot dina totalt köpta coins och får fram ett genomsnittligt belopp. Du räknar beloppet för olika valutor var för sig. Om du till exempel både har köpt Bitcoin och Ethereum måste du göra två olika uträkningar. Det är viktigt att du alltid kan styrka dina transaktioner med kvitto, då Skatteverket kommer att efterfråga det.

Ett exempel på omkostnadsmetoden

Låt oss säga att vi har en person som endast handlar med kryptovalutor på sin fritid. Då ska denne skatta som en privatperson. Denne person köper en rad olika valutor under ett år. Om denne först köper 20 Bitcoin för 12 000 kronor och sedan 30 Bitcoin för 15 000 kronor har han eller hon totala köpt 50 Bitcoin för 27 000 kronor. För att få fram omkostnadsbeloppet tar man då 27 000/50. Omkostnadsbeloppet blir alltså 540 kronor.

Kryptovaluta som lön eller ersättning

Idag blir det allt vanligare att företag utomlands betalar i kryptovaluta istället för traditionella kontanter. Då räknas det som en inkomst och ska tas med i det underlaget. Detsamma gäller om du bedriver näringsverksamhet och får betalning i form av kryptovaluta. Om du bedriver näringsverksamhet är det extra viktigt att du kollar upp exakt hur du ska skatta och vad som gäller. Annars kan du åka på en större skattesmäll senare.

Finns det tillfällen då jag inte ska deklarera en kryptovaluta?

Ibland så tappar man kontrollen av de kryptovalutor som man äger. Det betyder dock inte att du har en rätt till förlustavdrag. Ett sådant exempel som är ganska vanligt är om du skulle slarva bort nyckeln till din virtuella plånbok. Eftersom det bara är du som har tillgång till den kan ingen annan komma åt din valuta. 

 

Ytterligare ett exempel är om det sker en attack på den handelsplattformen där du är registrerad. Det händer att dessa sidor blir hackade och att valutor försvinner. Då är du inte heller skyddad. Det kan vara bra att veta om du investerar i en större summa av en valuta.

Deklaration gällande kryptovalutor och Skatteverket

Om det är dags att deklarera dina kryptoinköp för det gångna året måste du först räkna ut omkostnadsbeloppet. När det är klart kan du gå vidare till att genomföra själva deklarationen. Sedan loggar du in till Skatteverket precis som vanligt och klickar dig fram till något som heter Inkomstdeklaration 1. Du kan logga in till Skatteverket med BankID på fil eller med mobilt BankID. 

 

När du är inloggad ska du leta upp ett avsnitt som heter K4 och står för övriga värdepapper. Här fyller du alltid i dina kryptovalutor i heltal. Du kan välja att deklarera på papper eller direkt på nätet. De flesta väljer idag att deklarera direkt på nätet eftersom det är mycket smidigare. Då behöver du inte heller vänta på att papperna ska nå Skatteverket. 

Tänk på att ladda ner rätt blankett

Det är viktigt att du laddar ner rätt inkomstår när du laddar ner blanketten K4 på Skatteverkets hemsida. Om du till exempel ska deklarera 2022 ska du ladda ner blanketten för 2021. Det finns även äldre blanketter eftersom det går att begära omprövning av ett tidigare år om du skulle vilja. När du fyllt i blanketten är det bara att skicka in den precis som vanligt. Sedan får du ett besked om du får betala tillbaka i form av vinstskatt eller om du får återbärgning.

Rådfråga Skatteverket om du är osäker

Även om kryptovalutor har slagit igenom på många håll i världen så är det fortfarande många som inte känner till det i Sverige. Många handlar därför med krypto för första gången. Då är det inte så konstigt om det känns osäkert när du ska deklarera första gången. Kom ihåg att du alltid kan rådfråga Skatteverket om något känns oklart eller om det är något du inte förstår i blanketten. Det kan till exempel var hur du räknar ut en summa eller vad som du ska ta med i underlaget. 

 

Har du handlat för större summor kan det vara bra att tala med en rådgivare som har koll på hur du ska sköta det här med kryptovalutor och Skatteverket. Är du inte medveten om skatten kanske en eventuell vinst inte alls blir så stor som du hade trott från början. Det är också jobbigt att åka på en skattesmäll vid ett senare tillfälle bara för att du inte hade koll på hur deklarationen.

 

Om du driver en näringsverksamhet kanske du redan har kontakt med en ekonomisk rådgivare och revisor? Då kan du alltid börja med att fråga dem. Har de själva inte kunskapen kan de säkert hänvisa dig till någon som kan hjälpa dig.

Kommer det bli vanligare med kryptovalutor i Sverige?

Det är det ännu ingen som vet helt säkert. Än så länge är det inte så många röster som höjs för just kryptovalutor. Ibland kommer det någon motion i riksdagen om att de ska förbjudas helt och hållet. Dock så får stora fabriker som Bitcoinfabriker etablera sig i landet för att göra det som kallas mining. Det har dock också mött stor kritik eftersom det drar väldigt mycket el. I en tid där energimarknaden och elpriserna är högst ostabila är det ett känsligt ämne. 

 

Vi vet alltså inte vad som kommer hända i framtiden men i nuläget är det dessa regler som gäller. Om det sker några förändringar gällande kryptovalutor och Skatteverket kan du alltid läsa om dessa på deras hemsida. Skulle det ske något avgörande gällande kryptovalutor som Bitcoin brukar du även kunna läsa om det i alla stora tidningar. Är det ett stort intresse kan du alltså hålla koll på nyheterna och se vad som händer. Det är ju trots allt ingen som vet om kryptovalutor kommer få en större plats när världen förutspås gå in i en djup inflation.

Vanliga frågor och svar om kryptovalutor och Skatteverket

Ja, det ska du. Du ska deklarera alla dina köp, försäljningar och transaktioner i årets inkomstdeklaration. Sedan får du ett beslut från Skatteverket om du får tillbaka på skatten eller om du ska betala in restskatt.

Det gör du på en särskild blankett som heter K4. Den kan du ladda ner på Skatteverkets hemsida.

Ja, det är det men du måste redovisa alla dina tillgångar. Det gäller oavsett vilken typ av kryptovaluta du köper. 

Nej, det kan du inte. Det är bara du som har tillgång till din personliga nyckel och det är alltså ditt ansvar att hålla reda på den. Om du inte har din personliga nyckel är det ingen som kan komma åt din kryptovaluta.

Ja, det ska deklareras precis som vilken inkomst som helst. Det fyller du i bland dina vanliga inkomster. Om du är osäker på detta är det bäst att rådfråga Skatteverket i samband med att du ska göra din deklaration. Då vet du att det blir korrekt från första början.