Hoppa till innehåll

Litecoin

  • av
Litecoin

Litecoin (LTC) är en av de äldsta av alla altcoins på marknaden. När den först introducerades i 2011 blev Litecoin kallad för “silvret till Bitcoins guld”, då dess blockchain till stor del var baserad på samma som Bitcoins. Litecoin kan användas som ett medel för transaktioner till människor var som helst i världen, helt utan inblandandet av en mellanhand.

Vi kommer att ta en närmare titt på vad Litecoin (LTC) är och hur det fungerar samt gå igenom skillnaderna mellan Bitcoin och Litceoin.

Vad är Litecoin (LTC)?

LTC är en öppen källkod och decentraliserad digital valuta som möjliggör för användare att genomföra transaktioner runt om i världen utan att en tredje part behöver involveras. Liksom andra decentraliserade kryptovalutor ges inte Litecoin ut av någon regering. Istället för att regleras av en centralbank skapas Litecoins genom kryptovalutaprocessen mining.

Litecoin (LTC) är som sagt en av de första altcoinsen. Dess blockchain skapades av den före-detta Google-ingenjören Charlie Lee 2011 och utvecklades baserat på Bitcoins öppna källkod. Men Litecoin kom också med ett par modifieringar, såsom en snabbare hastighet för blockskapande och en annan Proof of Work (PoW)-algoritm som kallas för Scrypt.

Litecoin har en begränsad utgåva på 84 miljoner. Likt Bitcoin kan Litecoin utvinnas med hjälp av tekniken mining, och har en halveringsmekanik som inträffar vart 840 000:e block.

Hur fungerar Litecoin (LTC)?

Litecoin, som liknar Bitcoin, bygger som sagt på en decentraliserad distribuerad huvudbok som kallas blockchain. Alla Litecoin-transaktioner registreras på en blockchain och dessa ingår alla i respektive block som skapas från miners och valideras av noderna som distribueras på tusentals datorer runt om i världen. När ett nytt block genereras, belönas de så kallade “miners” med LTC-mynt. I princip skapar varje nytt block nya mynt som läggs till i en blockchain, och för varje 840 000:e block halveras denna belöning. När Litecoin släpptes 2011 var belöningen 50 mynt, numera är det istället 12,5.

För att bättre förstå hur Litecoin (LTC) fungerar är det viktigt att definiera begreppet kryptomining. Mining av kryptovalutor involverar två olika funktioner, nämligen att lägga till transaktioner i en blockchain samt släppa en ny kryptovaluta. Blocken som miners lagt till måste göras av den så kallade Proof-of-Work (PoW)-konsensusalgoritmen. Denna mekanik säkerställer att miners kan validera ett nytt block, inkludera transaktionerna samt lägga till det i blockchain-huvudboken. Detta inträffar när noderna når en konsensus och är överens om att blockhash som tillhandahålls av miners är ett giltigt bevis på dess drift.

Mining kräver kraftfulla datorer och särskilda program och det som miners gör är att lösa komplexa matematiska problem.

Skillnaden mellan två kryptovalutor: Bitcoin och Litecoin

Bitcoin och Litecoin är båda två kryptovalutor, men som du nog redan förstått finns det ett par ting som skiljer de båda åt.

En av de största skillnaderna (och fördelarna) med Litecoin är förbättringen av skalbarhet gentemot Bitcoin utan att säkerhet och decentralisering kompromissas med. LTC skapades nämligen som ett komplement till Bitcoin och för att användas för mindre transaktioner tack vare dess snabbare bekräftelser och lägre avgifter. LTC visade sig kunna hantera 54 transaktioner per sekund i blockchain, alltså åtta gånger mer än BTC.

Vidare så har Litecoin också en av de snabbast växande gemenskaperna inom kryptovaluta med publik runt om i världen. Litecoin har ändå liknande egenskaper som Bitcoin: den är öppen, gränslös, decentraliserad och offentlig – vilket betyder att de som gillar BTC oftast även gillar LTC.

Både Bitcoin och Litecoin finns i begränsade utgåvor. Bitcoins utbud är dock begränsat till endast 21 miljoner mynt, medan Litecoins utbud är 84 miljoner mynt.

Vad påverkar priset på LTC?

Litecoins volatilitet drivs av ett antal externa faktorer precis som andra kryptovalutor, som till exempel:

  • Tillgång: Det finns ett begränsat antal Litecoins tillgängliga för mining (84 miljoner). Tillgängligheten kan också variera beroende på i vilken takt som mynten kommer in på marknaden.
  • Omtalande: Priset på LTC påverkas även om hur kryptovalutan omtalas. Allmänhetens uppfattning om dess säkerhet och livslängd är faktorer som påverkar priset på Litecoin och andra kryptovalutor.
  • Acceptans: Litecoin har för närvarande inte antagits av företag eller konsumenter som betalningsmetod, vilket till exempel Bitcoin har. Detta påverkar i sin tur värdet på kryptovalutan.

Så köper man Litecoin

Som du redan vet är Litecoin en digital valuta som används inom ett decentraliserat finanssystem. I takt med att Litecoin blir allt mer accepterat världen över väljer fler att investera i valutan. Hur du går tillväga för att köpa Litecoin går vi igenom nedan.

1.     Öppna ett konto på en handelsplattform

Det enklaste sättet att köpa Litecoin och andra kryptovalutor på är genom att öppna ett konto på en handelsplattform. En kryptovalutabörs är att föredra då dessa påminner om aktiemäklare, det vill säga att investeraren öppnar ett konto och lägger beställningar för att köpa kryptovalutor.

2.     Skaffa en kryptoplånbok

Väldigt många börser erbjuder inbyggda plånböcker för att lagra sina kryptovalutor, men för att öka säkerheten rekommenderas man ändå att skaffa sig sin egen kryptoplånbok. Det finns två huvudtyper av plånböcker för kryptovaluta: hårdvaruplånböcker (“kalla”) och mjukvaruplånböcker (“varma”). Hårdvaruplånböcker är mer säkra eftersom de lagras offline, varav mjukvaruplånböcker lagras online och därmed är mindre säkra, men mer bekväma.

3.     Köp LTC!

Nu när du öppnat ett konto på en handelsplattform och finansierat detta, samt bestämt dig för hur du ska lagra dina mynt, så är det äntligen dags för dig att köpa LTC. Det finns olika sätt att lägga en beställning och du bör kunna hitta instruktioner för hur du ska gå tillväga direkt på handelsplattformen.

Är det värt att köpa Litecoin?

Huruvida Litecoin lyckas eller misslyckas som kryptovaluta beror på många faktorer. Eftersom kryptovalutor blir allt mer allmänt accepterade, och Litecoin är en av de främsta, kommer dess värde sannolikt att öka. Men Litecoin får inte särskilt mycket uppmärksamhet i media längre, och som vi tidigare varit inne på betyder mediers omtalande av kryptovalutor väldigt mycket för dess värde. Med det sagt är Litecoin kanske inte det absolut bästa valet för investerare, men man kan mycket väl diversifiera sin portfölj med en liten andel LTC. Kryptovalutor i sig är väldigt volatila, och därför är det inte bra att låta dem utgöra för stor del av ens investeringsportfölj.