Hoppa till innehåll

Cardano

  • av
Cardano

Idag är det populärare än någonsin att fördjupa sig i, använda och investera i kryptovalutor. Här handlar det om något som sägs vara framtidens betalningsmedel. Vissa säger dock att det är en bubbla som kommer att spricka, där alla investerare är att se som spelare. Här ska vi dock beskriva vad kryptovalutan Cardano är, dess historia samt se på användningsområden, popularitet och utveckling.

Information och fakta om Cardano

Cardano med förkortningen, ADA bland kryptovalutor, är en tredjegenerationens offentlig plattform med blockchain teknik. Plattformen uppmärksammades internationellt i media som den första som bygger på en forskningsstrategi via peer-to-peer.

Idag har det gått så långt att Cardano placerat sig som en av de bästa kryptovalutorna i världen. Alla som är insatta i den virtuella finansmarknaden, refererar till Cardano som en tredje generationens kryptovaluta. Det betyder således att allt bygger på ett kronologiskt utvecklingssystem.

Här ser de på Bitcoin som den första generationens virtuella valuta. Efter det kom exempelvis Ethereum och Litecoin med flera, vilka de klassar som andra generationens valutor. Cardano blir tillsammans med cirka 50 andra populära valutor den tredje generationen inom kryptovalutor.

Fördelar med tredje generationens kryptovalutor

Vad som är den stora fördelen med att investera i tredje generationens kryptovalutor, är att de har samlat informationen och misstagen från de andra generationerna. Här är det då lite enklare t skapa en stabilare valuta som har en större potential att ge positiv avkastning.

Bland annat använder tredje generationens kryptovalutor, som Cardano, nya utvecklingsmetoder och faser. Exempelvis uppdelad arkitektur för att möjliggöra effektiv behandling rörande, säkerhet och hållbarhet. På så sätt kan användbarhet, felaktigheter och ineffektivitet adresseras på ett positivt sätt.

Varför du ska välja Cardano

För det första kommer Cardano att stå ut i mängden, jämfört med många andra kryptovalutor. Till skillnadrån konkurrenterna är kryptovalutan Cardano mycket beroende av den akademiska sektorn i samhället.

Här bygger hela plattformen under valutan på bruk av bevisbaserade metoderagna från forskning, filosofiska och akademiska teorier. Något som vi normalt sätter ett högt värde på i våra val. Det sätt de använder sig av för att marknadsföra Cardano är följande:

Blockquote ”Cardano gör att världen fungerar bättre för alla”

Efter det beskriver de det hela som att Cardano är en plattform för alla som vill skapa positiv förändring, uppfinningsrika och visionärer. Här finns de verktyg och den teknologi för att skapa möjligheter för alla, så väl som för de få som vågar. Något som i slutändan skulle erbjuda något positivt till hela vår värld.

Så fungerar Cardano

Som en tredje generationens kryptovaluta, försöker Cardano att lösa några av de mest vanliga misstagen som tidigare skett inom blockchain teknologi. Här inkluderar det alla faktorer gällande blockchain såsom skalbarhet, hållbarhet om användbarhet. De tre viktigaste punkterna för att lyckas.

Här försöker Cardano säkerställa lärdom av tidigare misstag genom utveckling av principiell design och bästa tekniska strategier.

Skalbarhet

Vid lanseringen av Cardano kunde valutan enbart behandla cirka 10 transaktioner per sekund. Något som givetvis hade lett till dess snabba död på den finansiella marknaden. Här skapade de ett nytt system för skalbarhet kallat Hydra.

Det handlar om ett system för skalbarhet i två lager som möjliggör bruk av kanaler för off-chain processer. Som ett resultat av det, kan kryptovalutan Cardano idag utföra över 1 miljon transaktioner per sekund. Ingen dålig utveckling, vilket gör Cardano till en av de snabbaste.

Säkerhet

När det gäller säkerheten, är de flesta kryptovalutor omgärdade av en sådan. Vi kan snabbt konstatera att alla transaktioner med virtuella valutor är säkrare än transaktioner med fiatvalutor. Dock medför användning av blockchain en rad nya risker som varje aktör måste ta med i beräkningen.

Givetvis finns dessa risker även gällande Cardano, vilket de redan har adresserat många av. Idag har plattformen Cardano stöd och principiell standard för att hantera personligt skydd och anonymitet, allt rörande säkerhet och decentralisering.

Ouroboros

I samband med Cardano introducerade de också en ny mekanism känd som Ouroboros. Här handlar det om ett protokoll baserat på PoS-teknik. Det bygger i grunden på att utvalda ledare automatiskt godkänner enstaka block.

Ett system du som känner till blockchain-teknik redan är familjär med. Något som också möjliggör att den node som sedan lägger till det nya blocket också kan få ersättning för sitt arbete. Ouroboros är också testat genom en teknik som kallas Provably Secure.

Användbarhet

Med dagens invasion av kryptovalutor på marknaden, är det ytterst viktigt att det finns både ett användningsområde och en användbarhet för en valuta. Idag finns det över tusen olika kryptovalutor, vilket givetvis skapar en viss konkurrens.

Vad Cardano har gjort inom det området, är att skapa en egen karaktär, viktiga fördelar och ett enkelt och lättförståeligt ekosystem. De har också för avsikt att introducera ny standard på marknaden, för att skapa användbarhet mellan olika plattformar och nätverk.

Precis som de flesta andra populära kryptovalutor, använder Cardano decentraliserad blockchain modell för administration, uppgraderingsbara protokoll samt framtidens utvecklingsmetoder. Allt det gör att Cardano idag är sedd som en mycket stabil och användbar kryptovaluta.

Cardano värdeutveckling

För att ha tillkommit på den virtuella valutamarknaden så sent som i september 2017, har utvecklingen skett snabbt. Något s givetvis bidragit till ökad popularitet för kryptovalutan. För att ha utgått från ett blygsamt värde av låga 0,026 USD, hade de fram till 2022 ökat till 1,38 USD per Cardano.

Vi säger inte att det är et allra bästa vi har sett. Dock tyder det på en stabil och realistisk ökning, vilket kan vara intressant för många i en annars ganska sviktande marknad. Vi säger inte att det saknar risk att investera i Cardano.

Här kan vi på den negativa sidan, se att de hade sitt högsta noterade värde av 2,97 USD i september 2021. Sedan dalade de nedåt, innan de återigen har visat en liten tendens att öka. Summan av det hela blir följande.

Vi anser att Cardano påvisat stabilitet genom åren, d de fortfarande ligger långt över sitt initiala värde. De har inte påvisat sig vara en kryptovaluta för något som vill bli rik snabbt. Vad de påvisar är en stabil ökning genom åren, med ett lågt värde. En investering som vi anser innebära låg risk.