Hoppa till innehåll

Vad är Stablecoins?

  • av
vad är stablecoins?

Stablecoins är kanske inte ett av de mest välkända uttrycken när det kommer till kryptovalutor. Det är ett bra alternativ för dig som tycker att vanliga kryptovalutor känns alldeles för osäkert. Stablecoins är en slags tillgång som följer en annan tillgång. Det kan handla om guld, dollar eller olja. Man har skapat dessa coins för att du inte ska behöva investera i kryptovalutor som är alldeles för högvolatila. Det är alltså ett lite säkrare alternativ som inte svänger lika mycket. 

Mer information om Stablecoins

Det kan vara lite svårt att förstå hur stablecoins fungerar som nybörjare. Detta eftersom de brukar delas upp i olika kategorier. Ofta vinner du på att läsa om dessa stablecoins för att kunna göra ett smartare val. Det finns ingen som är bättre än andra och det finns inte heller några säkra kort. Du måste därför hitta dina personliga favoriter. Det du kan skilja på är kryptostödda coins och algoritmiska coins. 

En populär investering med högt börsvärde

Stablecoins har under den senaste tiden varit ganska omtalat i flera sammanhang. Det har både sina för-och nackdelar. Först och främst så leder det till att fler får upp ögonen för valutan och att många av dem går upp i värde. Men det betyder också att regeringar och myndigheter uppmärksammar dem. Just nu finns det inget förbud mot Stablecoins i Sverige. Vi vet dock inte hur regeringen resonerar kring detta och vad som kommer hända i framtiden. Vill du köpa kryptovaluta måste du alltså hålla dig uppdaterad.

Det som gör att många lockas att köpa Stablecoins är att den är betydligt stabilare. Du har fortfarande fördelarna som en kryptovaluta har men det är inte lika stor risk att den krashar. Du kanske har läst om stora krascher för Bitcoin och andra valutor. Det är inte lika vanligt att det sker med en token som är kopplad mot en råvara eller annan valuta. 

Stablecoins kan ha en framtid inom handel

Kryptovalutor har blivit väldigt populärt på börsen. Det innebär alltså att du kan köpa eller sälja dina valutor. Förhoppningen är att man även ska kunna betala med kryptovalutor på nätet eller i fysiska butiker. Dock så undviker de flesta handlare detta av en viss anledning. Det är att värdet kan gå upp och ner från dag till dag. Det är inte realistiskt att behöva höja priserna på varorna varje dag bara för att kunna matcha den aktuella kursen.

Då är det här som Stablecoins kommer in i bilden. Eftersom du låser dessa coins mot en annan valuta har du inte alls samma toppar och dalar. Det gör det till ett mycket mer realistiskt alternativ för att handla i butiker och webbshoppar. 

Ett mynt med många fördelar

Det här är ett mynt som har många positiva aspekter. Något som man ofta lyfter fram är att det faktiskt är en valuta som du skulle kunna handla med i butiker. Det går idag att använda Bitcoin hos vissa casinon men inte i någon större utsträckning. Stablecoins skulle istället se till att kryptovalutor blir en naturlig del av den dagliga handeln. Det skulle förmodligen tas emot positivt av butiksägare då dessa efterfrågar stabilitet. 

Stablecoins är dessutom väldigt säkra eftersom de använder sig av blockkedjetekniken. Du kan i princip inte råka ut för några falska transaktioner eller bli hackad. Allt du behöver för att komma igång är en kryptoplånbok. Har du ännu inte en är det bara att skapa ett konto.

De svagare sidorna hos Stablecoin

Ingenting är perfekt och det finns fortfarande vissa svagheter hos Stablecoin. Det stora bekymret är att de kan tappa sin koppling när som helst. Då dröjer det inte länge förrän den också tappar i värde. När det kommer till Stablecoins finns det både framgångshistorier och mynt som inte lyckats lika bra. Det är fortfarande ganska ovisst hur det kommer se ut i framtiden. 

Skatteregler för stabila mynt

Stablecoins heter för övrigt stabila mynt på svenska och det finns några välkända alternativ i Sverige. Ett av dessa är BUSD. Dock måste du också vara medveten om vad som gäller ifall du säljer dina stabila mynt med vinst. Då är du skyldig att betala skatt på ditt uttag. Det ska du dessutom rapportera själv till Skatteverket. Det finns väldigt tydliga instruktioner på hur du gör om du går in på myndighetens officiella hemsida.

Stabila mynt har fortfarande en hel del oklarheter när det gäller skatten. Därför är det alltid smart att höra efter med Skatteverket vad som gäller om det är något på deklarationen du inte förstår. Om det växer i popularitet kommer det säkerligen ytterligare instruktioner och mer information om skattereglerna.