Hoppa till innehåll

Vad är altcoins?

  • av
vad är altcoins?

Det finns ett välkänt begrepp inom kryptovalutor som heter altcoins. Så vad är altcoins och vad fyller de för funktion i kryptovärlden? Det är inte så krångligt som det kanske låter. Ett altcoin är ett alternativ till Bitcoin. I princip kan det vara vilket mynt som helst oavsett hur populärt det är. Bitcoin var den första valutan och den mest populära. Många tror fortfarande att det är den enda valutan på marknaden. Det är inte sant utan det finns tusentals altcoins att välja bland. Du kan själv läsa på om de olika alternativen som finns. 

Det finns mer än tusen olika altcoins

Det finns ingen exakt siffra på hur många altcoins det finns på marknaden men det är över 2 000 stycken. Ska du börja köpa kryptovaluta kan det alltså kännas överväldigande att välja rätt. De flesta väljer därför något av de lite större alternativen. Därför är det tur att det finns mycket information på nätet. 

Alla altcoins brukar delas upp i två separata kategorier. Den vanligaste är det som kallas gruvning eller mining. Även Bitcoin tillhör denna kategori. Det är en väldigt avancerad teknik där man hela tiden skapar nya blockkedjor med hjälp av datorer. Du kan själv börja mina om du vill och tjäna lite extra pengar. Dock händer det inte så mycket om du endast har en dator. Det är också därför som det har blivit populärt med stora serverhallar på flera ställen i världen inklusive Sverige. Dock är det inte alla som är positiva till detta på grund av miljöaspekten. Det går åt stora mängder energi för att kunna producera denna typen av blockkedjor. 

Det går även att välja stackcoins

Många höjdare i kryptobranschen har arbetat hårt på att få fram ett bra alternativ till denna typ av gruvning. Det kallas istället för stackcoins. Det är fortfarande en blockkedja men den görs på ett helt annat sätt. Många hyllar dessa stackcoins eftersom det inte är lika energikrävande som gruvning. 

Investeringar i altcoins

Kryptovaluta är väldigt starkt förknippat med Bitcoin. Många väljer därför att investera i Bitcoin om de ska göra det för första gången. Men det finns även fler än 2 000 altcoins du kan investera i. Det fungerar på ett liknande sätt som aktier. Du ska köpa de när priset så lågt som möjligt och sälja när de går upp i värde. Det är många faktorer som påverkar hur en kryptovaluta rör sig på börsen. Det är bland annat världsläget och hur stort intresse de kan skapa i vanliga medier och sociala medier. 

Om du ska börja investera i altcoins är det viktigt att läsa på. Du kan läsa på både om kryptovalutor i stort och en specifik valuta. Oavsett hur du gillar att ta del av information kan du räkna med att det finns något som passar. Du kan till exempel läsa dig till fakta eller titta på videos där någon ingående förklarar för- och nackdelar med en valuta. 

Köp dina första altcoins

Är du redo att börja köpa kryptovaluta finns det flera sätt du kan göra det på. Det vanligaste är att man registrerar sig hos en kryptobörs och börjar köpa direkt hos dem. Kolla upp kryptobörserna i förväg så du vet att du gör ett bra val. Vi rekommenderar att du väljer en som är under tillsyn av Finansinspektionen. 

Det går väldigt snabbt att registrera ett konto hos en kryptobörs. Insättningsmetoderna kan skilja sig väldigt mycket åt det bör du också kolla upp i förväg. Det är viktigt att det finns en som passar dig. Du kan välja att börja med en typ av altcoin eller köpa ett par olika. Det viktiga är att du gör investeringar som du själv tror på. 

Var påläst och motiverad

Om du tar tiden och sätter dig in i olika kryptovalutor som altcoins får du bättre förutsättningar. Det finns fortfarande inga garantier för vinst men du ökar dina chanser. Det är redan nu många som förutspår att kryptovalutor kommer ta större plats i framtiden. Om du hoppar på tåget redan nu är det bara positivt. Det är dock omöjligt att sätta sig in i alla tusentals altcoins. Du får hitta de altcoins som intresserar dig mest och fokusera på dem. 

Altcoins är ännu inte så stort i Sverige men det finns mycket internationell information att ta del av. Det gäller allt från nyhetsartiklar till hur en valuta är uppbyggd. Ju mer du vet desto mer motiverande kommer det vara att investera. Det är också viktigt att hålla koll på hur börsen utvecklar sig. Om du ser tecken på en krasch kan det vara bra att överväga att sälja.