Hoppa till innehåll

Köpa Bitcoin på Avanza

  • av
Köpa Bitcoin på Avanza

Bitcoin är en av de största och mest populära kryptovalutorna som finns på marknaden idag. Som ett resultat av dess konstant växande värde så är det alltfler som har börjat få upp ögonen för kryptovalutor och söker sig till olika kryptobörser för att ta sin egen del av kakan.

Man kan på vissa sätt säga att Bitcoin fungerar som en slags inkörsport för många med ett intresse i kryptovalutor. Då Bitcoin är så välkänt så är det idag väldigt enkelt att hitta information om hur och var man kan investera. Från där går många också vidare för att investera i andra kryptovaluta också. För oss svenskar finns det flera alternativ när det gäller att köpa krypto och ett av dessa är Avanza.

Köp Bitcoin certifikat hos Avanza

När du investerar i Bitcoin hos Avanza så är det värt att komma ihåg att du faktiskt inte köper enskilda faktiska Bitcoins utan du köper istället certifikat. De fungerar på många sätt på samma sätt som de faktiska Bitcoinsen gör, men det finns också vissa skillnader, vilket vi ska återkomma till lite längre ner i artikeln.

Först och främst ska vi gå igenom hur du faktiskt köper dessa certifikat hos Avanza. Detta är en väldigt enkel process som även den mest otekniske bland oss kan klara av utan problem.

Börja med att öppna ett konto om du inte redan har ett. Detta tar knappt någon minut och går väldigt enkelt med hjälp av ditt BankID.

Innan du kan komma igång så behöver du fylla i några uppgifter så som din e-post och ditt telefonnummer. Du får också svara på några frågor om din vana med att handla med värdepapper.

Så snart detta är klart så är ditt konto redo och du kan komma igång och köpa värdepapper! Börja med att gå till ”Mina sidor” och välja ”insättningar & uttag” för att göra en insättning på ditt konto. Här kan du välja mellan att göra bland annat en banköverföring eller en direktöverföring via Trustly. Väljer du just Trustly så kommer din insättning ske direkt och du behöver sällan vänta längre än någon minut innan dina pengar är redo.

Sedan är det äntligen dags att göra det du kom hit för; köpa Bitcoin värdepapper. Börja med att göra en sökning på Bitcoin för att sedan välja mellan de olika värdepapper som finns tillgängliga. När du hittar ett certifikat som du är nöjd med så väljer du hur många andelar du vill köpa och vilken kurs du vill handla för. Så snart kursen har nått detta värde så kommer din order att gå igenom av sig själv.

Så mycket svårare än så är det inte att göra en investering i Bitcoin hos Avanza!

Vilka är Avanza och kan man köpa annan kryptovaluta hos dem också?

Avanza är en av Sveriges största mäklare online. Man kan säga att det är en slags online bank där du kan köpa olika certifikat i inte bara Bitcoin utan även andra sorters kryptovalutor. Utöver det så kan du också handla i aktier, fonder och andra typer av värdepapper.

Detta kan kanske framförallt vara ett bra alternativ för den som är intresserad av att kunna handla i flera olika marknader och inte bara i kryptovalutor. Om du vill kunna bygga en portfolio som blandar till exempel krypto och aktier så funkar Avanza väldigt bra.

Certifikat vs faktiska Bitcoin

Okej, så vad är skillnaden mellan att köpa Bitcoins och att köpa ett certifikat? Ett certifikat är en börhandland produkt som har skapats av till exempel ett finansbolag. Denna följer i sin tur värdet på en underliggande tillgång, i det här fallet Bitcoin. Detta betyder att när Bitcoin stiger i pris så stiger även certifikatets värde. Detsamma gäller även när Bitcoin sjunker i värde då även certifikatets värde går ner.

En fördel med att köpa ett certifikat istället för faktiska Bitcoins är att du i det här fallet slipper att betala vinstskatt om du skulle göra vinst på din investering. Skulle du istället köpa faktiska Bitcoin så blir du sittandes med en vinstskatt på 30% vilket kanske inte är så kul.

Nackdelen med att investera i certifikat är att du riskerar att förlora din investering om det skulle vara så att utfärdaren, i det här fallet Avanza, skulle gå i konkurs.

När du istället väljer att köpa faktiska Bitcoins så blir du direkt ägare till dina coins. Detta är kanske framförallt bra om du har planer på att spara dem under flera år framöver. Dock finns det vissa säkerhetsrisker med Bitcoin som du skulle slippa om du istället valde värdepapper.